Hoe werkt het nieuwe EVS in nCare?

Ga in nCare web naar het dossier van de cliënt. Open de tab ‘Medicatie’ en klik op ‘Nieuw recept’. Of ga via ‘Recepten’ naar de knop ‘Nieuw recept’.

Het scherm om een nieuw voorschrift te maken opent.

Zoek het benodigde geneesmiddel op middels PRK of HPK, de toedieningsweg wordt op basis van het geneesmiddel automatisch gevuld.

Tip: vul een gedeelte van de naam van het geneesmiddel in om de resultaten te laden. Voor een sneller en juister zoekresultaat, kan je de de sterkte en eenheid afgekort invoeren om de juiste resultaten te filteren. Zoek bijvoorbeeld: ‘Met t 500’. ‘Met’ staat voor Metformine, ’t’ staat voor tablet.

Vul de dosering in.

Tip: Je kunt typen in het veld Tijdseenheid en Doseereenheid, en je kunt ‘tab’ gebruiken om naar het volgende veld te gaan. Bijvoorbeeld: ‘1’ (tab) ‘dag’ (tab) ‘1’ (tab) ’tablet’ (klik tablet aan).

Wanneer de dosering onbekend is dan vink je de optie ‘Onbekend’ aan. Het is ook mogelijk om een onregelmatig schema te kiezen, wanneer de doseringen per toedientijd wisselen. Bijvoorbeeld:

Geef hier ook aan of het ‘Zo nodig’ is.

Het is mogelijk om bijvoorbeeld 1-2 maal per tijdseenheid in te vullen.

Optioneel kan je vervolgens aanvullende tekst met betrekking tot de dosering toevoegen.

Je kan nu de rondetijden instellen. Er zijn standaard tijden die je kan gebruiken. Bij een regelmatig schema hoef je alleen de gewenste rondetijden aan te vinken. Dan wordt gelijk de juiste hoeveelheid op die rondetijden ingevuld.
Wil je een tijd aanpassen? Klik op het potlood icoon voor de rondetijd. Hierna kan je de tijd aanpassen. De tijd wordt opgeslagen als je buiten het invulveld klikt.
Om een nieuw tijdstip toe te voegen klik je op het + icoon.

Tip: Mis je altijd bepaalde rondetijden? Vraag dan de beheerder van de organisatie om standaard rondetijden toe te voegen, zodat je die niet telkens handmatig hoeft aan te maken.

Voor instructies over de toediening, bijvoorbeeld ‘malen’ of ‘innemen met appelmoes’ kan het veld ‘Extra doseerinformatie’ gebruikt worden.

Geef hierna een startdatum + tijd op en indien het om een tijdelijk schema gaat, ook een stopdatum + tijd.

Wil je een extra voorschrift toevoegen of een op- of afbouwschema maken? Klik dan na het invoeren van de stopdatum op ‘Voeg nieuw schema toe’. Hiervoor moet er een stopdatum in het eerste schema zijn ingevuld.

Wanneer je kiest voor ‘Ja’ bij het onderdeel ‘Direct starten met toedienen’ wordt er een tijdelijk schema aangemaakt waarop de zorg direct kan aftekenen. Wanneer er voor ‘Nee’ wordt gekozen, moet de apotheek het recept eerst verwerken voordat er kan worden afgetekend in nCare.

Tip: Wanneer niet wordt aangegeven dat direct gestart moet worden, maar achteraf blijkt dat dit toch moet gebeuren, dan kan het voorschrijft alsnog gestart worden vanuit het tabblad Recepten>Recepten onderweg. Door op het groene pijltje voor het voorschrift te klikken, wordt het voorschrift direct gestart en verschijnt op de deellijst. Aftekenen is vanaf dan mogelijk.

Aantal leveren door apotheek is optioneel in te vullen.

In het veld ‘Toelichting op levering’ kan je extra informatie kwijt aan de apotheker, bijvoorbeeld over de levering.
Dit is mogelijk via vrije tekst of een voor gedefinieerde definitie. Standaard staat ‘Regulier leveren’ geselecteerd.

Klik op ‘Opslaan voorschrift’ om het voorschrift naar de apotheek te versturen en indien ingesteld meteen te tonen op de toedienlijst.

Daarna volgt de Medicatiebewaking. Je kunt per signaal een toelichting invoeren en op ‘Gezien en akkoord’ klikken. Je kunt ook alle signalen in één keer afhandelen middels de knop ‘Alles akkoord en opslaan’.

 

Het voorschrift dat je hebt aangemaakt, is altijd een tijdelijk voorschrift in nCare totdat de apotheek het voorschrift heeft verwerkt. Het voorschrift wordt in het medicatieoverzicht getoond met één van de volgende icoontjes:

Het gele driehoek betekent dat er nog niet kan worden afgetekend in nCare. Bij het aanmaken van het voorschrift, is er een edifactbericht naar de apotheek gestuurd. Bij de apotheek moet het nieuwe recept in het apotheekinformatiesysteem worden verwerkt, waarna er een nieuwe import naar nCare verstuurd moet worden vanuit de apotheek met dit nieuwe recept erin. De tijdelijke regel van de voorschrijver verdwijnt en wordt vervangen door het definitieve recept vanuit de apotheek. Het gele icoontje is dan verdwenen.

Het groene rondje betekent dat er al wel kan worden afgetekend in nCare. Maar ook dit is een tijdelijk recept. Bij het aanmaken van het voorschrift, is er een edifactbericht naar de apotheek gestuurd. Bij de apotheek moet het nieuwe recept in het apotheekinformatiesysteem worden verwerkt, waarna er een nieuwe import naar nCare verstuurd moet worden vanuit de apotheek met dit nieuwe recept erin. De tijdelijke regel van de voorschrijver verdwijnt en wordt vervangen door het definitieve recept vanuit de apotheek. Het groene icoontje is dan verdwenen.

Bij het tabblad Recepten kan de status van de recepten gecontroleerd worden.

  • Nog goed te keuren recepten:  recepten die door een ‘niet arts’ zijn voorgeschreven en pas aan de apotheek worden aangeboden wanneer de bevoegde arts deze heeft goedgekeurd.
  • Afgekeurde recepten:  recepten zoals hierboven beschreven die door de bevoegde arts zijn afgekeurd (historie).
  • Recepten onderweg: recepten die niet door de apotheek verwerkt zijn.
  • Verwerkte recepten: recepten die door de apotheek zijn verwerkt.

Via het tabblad Algemeen kan je bij ‘Laatste wijziging vanuit AIS’ zien op welk tijdstip de apotheek voor het laatst een import naar nCare heeft verstuurd:

Wil je weten wat er in de apotheek moet gebeuren om de voorschriften op de juiste manier te verwerken? Kijk dan hier:

EVS: Handmatig nieuwe voorschriften verwerken door de apotheek