Toedienoverzicht in de nCare-app #
Het toedienoverzicht in de nCare-app biedt zorgmedewerkers een overzichtelijke weergave van de medicatietoedieningen per cliënt en per tijdsblok. Bovenaan worden de cliëntgegevens en de datum weergegeven, gevolgd door tijdstippen waarop medicatie moet worden toegediend. Elke medicatie wordt duidelijk aangegeven met details zoals naam, dosering, en de toedieningswijze (bijv. oraal).
Afdeling- en Wijkmodus: #
- Afdelingsmodus (intramurale zorg): Rondetijden staan bovenin het scherm. Deze geven aan per ronde wanneer cliënten medicatie ingepland hebben staan.
- Wijkmodus (thuiszorg): Rondetijden staan per cliënt bovenin beeld. Deze geven aan wanneer voor een specifieke cliënt medicatie gepland staat.
Rondetijdkleuren: #
- Groen vinkje: Alle geplande medicatie van deze ronde is afgetekend of in eigen beheer van de cliënt.
- Blauw: De geselecteerde ronde op dat moment.
- Gele uitroepteken: Nog niet alle verplichte medicatie is afgetekend, maar er is wel iets afgetekend of in eigen beheer van de cliënt.
- Rode uitroepreken: Het tijdstip van de ronde is al voorbij maar nog niet alle geplande medicatie is verantwoord.
Toedienstatus kleuren: #
- Groen: Geplande medicatie is verantwoord met de status toedienen.
- Blauw: De medicatie is nog niet verantwoord met de status toedienen of klaarzetten.
- Grijs: Geplande medicatie is verantwoord met de status klaargezet.
BEM status #
Op elke toediening knop staat onder welke BEM handeling (Aanreiken, toedienen ect) de toediening valt.
Medicatiecategorieën: #
Bij het openen van het toedienoverzicht van een cliënt zie je de medicatie onderverdeeld in drie categorieën:
- Medicatie in zakje (baxtermedicatie): Verplichte medicatie.
- Losse medicatie: Ook verplichte medicatie.
- Zo nodig medicatie: Niet verplicht om af te tekenen, beschikbaar in elke medicatieronde.
Medicatie die niet geaccordeerd is door de apotheek: #
Wanneer er medicatie wordt voorgeschreven via het nCare EVS, kan er bij sommige medicatie de volgende tekst staan: ‘Nog niet geaccordeerd door de apotheek’. Hierdoor weet je als zorgmedewerker dat je toedient op basis van een tijdelijk medicatieschema.
Toedienen: #
Je kan alleen op de dag van vandaag medicatie verantwoorden. Wanneer je medicatie hebt verantwoord staat op de toediening de gegeven dosering en tijdstip van verantwoorden. Het is mogelijk om de dosering aan te passen, wanneer je een dosering aanpast moet je dit altijd verantwoorden door een verplichte opmerking te plaatsen. Je kan een toediening ook wijzigen nadat deze als is afgevinkt.
Klaarzetten van medicatie: #
Medicatie kan worden klaargezet voor later gebruik. Dit wordt aangegeven met een speciaal klaarzetten-icoon. Het klaarzetten van medicatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt wanneer je ’s avonds medicatie voor de volgende ochtend wilt voorbereiden of als een cliënt weggaat en medicatie moet meenemen. Je kan tot maximaal 7 dagen vooruit klaarzetten. Het is ook mogelijk om het klaarzetten ongedaan te maken door alles weer uit te vinken. Bij klaarzetten wordt er geen dubbele controle afgedwongen op risicovolle medicatie.
Medicatie bestellen: #
Via de optie ‘Bestellen’ kunnen gebruikers medicatie bestellen. Deze optie kan je vinden door op de drie puntjes van de toediening te klikken. Je kan alleen bij losse en zo nodig medicatie een bestelling plaatsen. In het bestelscherm zie je wie, wanneer en met welke aantal de laatste bestelling heeft gedaan.
Historie: #
Deze optie kan je vinden door op de drie puntjes van de toediening te klikken.. Hiermee kunnen gebruikers de medicatiehistorie bekijken, zoals:
- Naam van de medicatie.
- Dosering.
- Historische toedieningen (tot 7 voorgaande toedieningen).
- Historische bestellingen.
Dubbele Controle: #
Sommige toedieningen hebben een schild icoon bij de dosering staan, wat betekent dat een dubbele controle vereist is. Dit kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:
- Collega op locatie: Een collega kan ter plekke de controle uitvoeren door in te loggen met gebruikersnaam en wachtwoord of pincode.
- Op locatie door niet-collega: Wanneer iemand anders, zoals een mantelzorger, de controle uitvoert, kan dit ook worden geregistreerd.
- Collega op afstand: Hierbij wordt een foto van de medicatie gemaakt en naar beschikbare collega’s gestuurd voor controle. Bij goedkeuring kan de toediening worden afgetekend.