Waarom we onze apps ontwikkelen volgens de FHIR-standaard
Vandaag kijken we achter de schermen van de software-ontwikkeling van CareConnections. Bij CareConnections staat het ontwikkelen volgens standaarden centraal. Op deze manier kunnen gegevens gemakkelijk worden uitgewisseld met andere systemen in de zorg, zoals ECD’s. Dit ondersteunt onze visie om de administratieve lastendruk van zorgmedewerkers te verlagen van 40% naar 10%. Daarnaast levert het meer werkplezier en kwaliteit op.
FHIR
Bij CareConnections ontwikkelen we op basis van de HL7 FHIR-standaard. FHIR staat voor Fast Healthcare Interoperability Resources. Dit houdt in dat data op een zodanige manier wordt uitgewisseld, dat het door iedere applicatie zou kunnen worden gebruikt, mits de applicatie zich aan dezelfde set met regels en specificaties houdt.
Chris van de Steeg, software-architect bij Careconnections: “We maken gebruik van de open FHIR-standaarden en protocollen, zodat we de data op basis van een internationale standaard kunnen uitwisselen. Het zorgt er ook voor dat we eenvoudiger kunnen aansluiten op andere systemen.
In de Verenigde Staten is de FHIR-standaard al veel breder ingezet door de regelgeving van het CMS, die het gebruik ervan heeft verplicht. Je ziet daar ook veel meer applicaties die naadloos met elkaar integreren. In Nederland zijn de Zorg Informatie Bouwstenen (ZIBs) zoals opgesteld door Nictiz ook middels FHIR te ontsluiten, dit is een mooie stap in de richting van standaardisering van data in Nederland”
WEGIZ
De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) is op dit moment volop in de publiciteit. Deze wet verplicht dat de gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders straks elektronisch verloopt. Dit betekent dat zorgverleners via een computerverbinding informatie over patiënten en cliënten delen. Minister Ernst Kuipers zegt er het volgende over: “Met deze wet gaan we ervoor zorgen dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren, zodat zorgverleners eenvoudig gegevens met elkaar kunnen delen en zo beter en sneller hun patiënt kunnen helpen. Op naar meer digitale verbondenheid in de zorg!”
In Nederland zijn we dus nog lang niet zover als in de Verenigde Staten. Hier moeten we eerst nog van papier en overtypen, naar een uniforme digitale uitwisseling.
Wat is de toegevoegde waarde voor jou als klant?
nCare en de Zorgapp zullen gegevens gemakkelijker kunnen delen met andere systemen, waardoor het gemakkelijker wordt om informatie te delen en samen te werken met andere gebruikers en systemen. Annette Maan, Business Analist/apotheker bij CareConnections, geeft een duidelijk voorbeeld: “Je kunt bijvoorbeeld zonder in te loggen in een Elektronisch Voorschrijfsysteem (EVS) een actueel medicatieoverzicht oproepen in het ECD. Of lengte en gewichtsgegevens oproepen in de Zorgapp. Dit scheelt veel tijd en kan in spoedsituaties levens redden. Ook de patiëntveiligheid wordt op deze manier vergroot.”
"Je kunt bijvoorbeeld zonder in te loggen in een Elektronisch Voorschrijfsysteem (EVS) een actueel medicatie-overzicht oproepen in het ECD. Dit scheelt veel tijd en kan in spoedsituaties levens redden. Ook de patiëntveiligheid wordt op deze manier vergroot."
Innovatie
“Onze visie is om iedereen, dus alle ECD’s, innovatieve zorgapps etc., toegang te geven tot de data van een client die daarvoor toestemming heeft verleend. Op die manier kan iedereen aansluiten op onze apps”, vult Chris aan. “En hoe beter de uitwisselbaarheid van data, hoe innovatiever de software wordt. Ook ontwikkelaars met een klein idee, bijvoorbeeld een app voor automatische metingen, kunnen hun idee nu gemakkelijk toevoegen.”
Toekomst
“Nu kan je als je als klant eenmaal hebt gekozen voor een leverancier, bijna niet meer switchen, omdat de kosten van een migratie hoog zijn. Als alle software- en app-leveranciers in de Zorg met de ZIBs via het FHIR-protocol werken, kan de klant altijd voor de beste (deel)oplossing kiezen!”, legt Chris uit. “Ja, en de marktwerking zal er dan voor zorgen dat leveranciers nog meer aan de klantwensen tegemoet moeten komen,” sluit Annette met een glimlach af.