Hoe de Zorgapp
de gezamenlijke avond-, nacht- en weekendzorg
in de VVT-sector kan verbeteren
Als zorgmanager weet je hoe belangrijk het is om de juiste zorg op de juiste plek te leveren. Je staat voor grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de vergrijzing, de personeelstekorten en de stijgende zorgvraag. Je wilt de kwaliteit en de continuïteit van de zorg waarborgen, maar ook de kosten beheersen en de administratieve lasten verminderen.
Een van de manieren om dat te bereiken is door te innoveren, zowel digitaal als niet-digitaal. Zorgverzekeraars Nederland heeft samen met de zorgkantoren een aantal focuspunten geformuleerd om de zorg slimmer te kunnen inrichten. Een daarvan is de gezamenlijke avond-, nacht- en weekendzorg (ANW-zorg) in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT).
Wat is de ANW-zorg en waarom is het belangrijk?
De ANW-zorg is een voorbeeld van een niet-digitale innovatie, waarbij verschillende zorgaanbieders in een regio samenwerken om de onplanbare zorgvraag in de avond, nacht en het weekend op te vangen. Dit levert voordelen op voor de cliënten, de medewerkers en de organisaties. Zo kunnen cliënten rekenen op snelle en passende zorg, kunnen medewerkers hun werk efficiënter en veiliger uitvoeren en kunnen organisaties kosten besparen en de werkdruk verlagen.
In verschillende regio’s in Nederland wordt al geëxperimenteerd met de ANW-zorg. Een recent rapport beschrijft de ervaringen en de resultaten van drie regio’s: Amsterdam, Noord-Kennemerland en Zuid-Holland Noord. Het rapport laat zien dat de ANW-zorg leidt tot een betere afstemming tussen de zorgaanbieders, een hogere cliënttevredenheid en een lager zorggebruik.
Wat zijn de uitdagingen van de ANW-zorg en hoe kan de Zorgapp helpen?
Een van de uitdagingen die de ANW-zorg met zich meebrengt, is de toegang tot de elektronische cliëntendossiers (ECD’s) van de verschillende zorgaanbieders. Om de zorg goed te kunnen verlenen, moeten de medewerkers die de ANW-zorg uitvoeren, beschikken over de juiste informatie over de cliënten. Dit betekent dat ze toegang moeten hebben tot de ECD’s van de andere organisaties, en dat ze instructies moeten krijgen over hoe ze die moeten gebruiken. Dit is vaak nog op een provisorische wijze geregeld, wat kan leiden tot fouten, vertragingen en frustraties.
De oplossing: De Zorgapp
Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: de Zorgapp van CareConnections. De Zorgapp is een platform dat verschillende (bron)applicaties aan elkaar verbindt, waardoor de medewerker vanuit één wereld kan werken in 90% van de dagelijkse activiteiten bij of nabij de cliënt. De Zorgapp is te koppelen aan het ECD van de zorgorganisatie, maar ook aan andere systemen, zoals de medicatievoorschrijving (EVS) en de toedienregistratie (ETDR) – bijvoorbeeld nCare -, de spraakgestuurde rapportage en de regionale samenwerking.
Met de Zorgapp kunnen de medewerkers die de ANW-zorg uitvoeren, eenvoudig en veilig toegang krijgen tot de ECD’s van de andere zorgaanbieders via één inlog en interface. Ze kunnen zo de relevante informatie over de cliënten raadplegen en registreren, zonder dat ze verschillende systemen hoeven te gebruiken.
De Zorgapp werkt op de smartphone, vermindert de administratietijd en verhoogt de cliënttijd. Bovendien draagt de Zorgapp bij aan de kwaliteit en de veiligheid van de zorg, doordat de medewerkers altijd over de juiste en actuele informatie beschikken.
Subsidies mogelijk
Voor zorgverzekeraars zijn deze initiatieven ook belangrijk. Zilveren Kruis maakt resultaatafspraken met zorgorganisaties om op basis van hun visie succesvolle initiatieven, zoals de Zorgapp, te implementeren.
Hoe kun je de Zorgapp implementeren in jouw zorginstelling?
De Zorgapp van CareConnections is een oplossing om de ANW-zorg in de VVT-sector te ondersteunen en te verbeteren.
Wil je meer weten over de Zorgapp en hoe wij verschillende ANW-regio’s ondersteunen? Neem dan contact op met Bob van CareConnections en vraag een vrijblijvende demo aan.