Hoe de Zorgapp regionale samenwerking in de acute zorg ondersteunt
De kwaliteit en toegankelijkheid van de acute zorg staan onder druk. In september 2022 heeft het kabinet afspraken gemaakt met zorgpartijen om de zorg kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden en meer te focussen op het regionaal samenwerken. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Een van de belangrijkste thema’s die in deze plannen naar voren komen, is het intensiveren van regionale samenwerking en de gegevensuitwisseling tussen de verschillende partijen in de acute zorgketen, zoals ziekenhuizen, huisartsen, GGZ, VVT en nachtzorg.
Regionale samenwerking als speerpunt IZA
Met de regionale samenwerking als één van de speerpunten in het is een regionaal gedragen plan een belangrijk hulpmiddel om dit te behalen. In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat regionale partijen een regiobeeld opstellen en op basis hiervan plannen voor de regio maken. Het doel hiervan is om met de beperkt beschikbare mensen en middelen de toegankelijkheid en kwaliteit van de (acute)zorg te kunnen leveren.
Regioplannen ROAZ
De acute zorg in Nederland is verdeeld in tientallen ROAZ-regio’s (Regionaal Overleg Acute Zorgketen), waarin zorgaanbieders samenwerken om de bereikbaarheid en beschikbaarheid van zorg te waarborgen.
In december 2023 hebben zes van deze regio’s hun ROAZ-plan gepubliceerd, waarin ze hun visie, doelen en uitdagingen voor de komende jaren hebben beschreven.
Gegevensuitwisseling is essentieel voor het leveren van de juiste zorg op de juiste plek, het voorkomen van dubbel werk en fouten, het verhogen van de efficiëntie en de kwaliteit, en het verlagen van de kosten.
Hoe kan de Zorgapp deze transformatie helpen?
De Zorgapp van CareConnections is een krachtige multi-ECD-oplossing die gericht is op verbetering van ANW-zorg en regionale samenwerkingen in de zorgsector. Het biedt zorgmedewerkers toegang tot actuele cliëntinformatie van verschillende zorgorganisaties via één interface, vereenvoudigt het wisselen tussen ECD’s en vereenvoudigt rapportage en tijdregistratie.
- Zorgapp: regionale samenwerking in de Avond, Nacht en Weekendzorg
In de ANW-zorg en ongeplande nachtzorg is het belangrijk dat zorgmedewerkers toegang hebben tot cliëntgegevens, zoals NAW-gegevens, medische informatie, contactpersonen en behandelrapportages. Ook het terugschrijven van rapportages en metingen is hier onderdeel van. Dit is essentieel voor het verlenen van de juiste zorg, maar het verkrijgen van deze informatie kan een uitdaging zijn bij samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties. - Vereenvoudigde toegang tot meerdere ECD’s
Met de Zorgapp kunnen zorgmedewerkers gemakkelijk en veilig wisselen tussen verschillende ECD’s, zoals Nedap ONS, MijnCaress etc. Ze hebben slechts één inlog nodig, waardoor het proces sneller en veiliger wordt. Het onthouden van meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden is niet meer nodig. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar ook de veiligheid van gegevens. Daarnaast wordt de logging ook vastgelegd volgens de NEN7513. - Vereenvoudigde rapportage en tijdregistratie
Met de Zorgapp kunnen zorgmedewerkers eenvoudig zorgplannen raadplegen, rapportages en metingen toevoegen en tijdregistratie direct vastleggen. Dit alles kan worden gedaan zonder het gedoe van losse inloggegevens of het tijdrovende proces van inloggen in een ECD. Hierdoor hebben zorgmedewerkers meer tijd en aandacht voor het verlenen van de zorg aan de cliënt.
- Zorgapp: Spraakgestuurd Rapporteren
De zorgverlener kan rapportages inspreken via de Zorgapp, die vervolgens automatisch worden omgezet in tekst en opgeslagen in het ECD.
Wat zijn de resultaten?
De Zorgapp is al succesvol ingezet in verschillende regio’s, zoals in de regio Gouda, waar de app wordt gebruikt voor de nachtzorg van Veilig Thuis en Vierstroom.
De Zorgapp is daarmee een voorbeeld van hoe technologie kan helpen om de regionale samenwerking in de acute zorg te versterken en te optimaliseren. Hiermee levert de Zorgapp direct een bijdrage aan de IZA-doelstellingen.
Wil je meer weten?
Als je meer wilt weten over de Zorgapp en hoe deze jouw organisatie of regio kan ondersteunen, neem dan contact met ons op.
Wij kunnen je een vrijblijvende demo geven en al je vragen beantwoorden.