Hoe de Zorgapp ANW-zorg en regionale samenwerkingen kan verbeteren
De zorgsector staat de komende jaren voor flinke uitdagingen. Zo vergrijst de bevolking, neemt de zorgvraag toe en kampt de sector met personeelstekorten. Dit vraagt om een andere manier van werken en een efficiëntere inzet van zorgmedewerkers, zonder dat de kwaliteit van zorg daaronder hoeft te lijden. In de avond-, nacht- en weekendzorg zijn er bovendien extra uitdagingen waar zorgmedewerkers mee te maken krijgen. In deze blog bespreken we de uitdagingen waar zorgorganisaties dagelijks mee te maken hebben en introduceren we de Zorgapp als oplossing voor regionale samenwerkingen in de zorg.
Toegang tot cliëntdossiers bij regionale samenwerkingen: een uitdaging
Thuiszorgorganisaties zoeken steeds vaker samenwerking, met name in de avond, nacht en weekenden (ANW), maar ook in de ongeplande nachtzorg. Het doel hiervan is om de betaalbaarheid en continuïteit van de zorg te waarborgen.
Bij een oproep vanuit een andere zorgorganisatie heeft een zorgmedewerker toegang nodig tot het cliëntdossier. Hierin staan namelijk belangrijke gegevens over de cliënt:
- NAW-gegevens,
- medische informatie, zoals reanimatiebeleid,
- contactpersonen,
- behandelrapportages
Met deze informatie heeft de zorgmedewerker een goed beeld van de cliënt en kan de gevraagde zorg goed bepaald worden.
Toegang tot meerdere ECD’s
Een grote uitdaging bij samenwerkingsverbanden tussen verschillende zorgorganisaties is het op een makkelijke manier realiseren van toegang tot elkaars elektronische cliëntendossiers (ECD’s). In de praktijk zien we zorgmedewerkers die op pad gaan met soms wel tien inloggegevens, wat een risico vormt voor de veiligheid van de gegevens.
In het huidige proces ontvangt de zorgmedewerker een melding van bijvoorbeeld een zorgcentrale en is hij/zij onnodig veel tijd kwijt met het inloggen en zoeken naar de juiste cliënt, voordat het zorgmoment überhaupt nog moet beginnen. Daarnaast heeft elk ECD een eigen lay-out en manier van bediening om informatie weg te schrijven, wat het extra lastig maakt.
De Zorgapp als oplossing voor regionale samenwerkingen
Vanuit CareConnections geloven wij erin dat een zorgmedewerker snel en efficiënt de benodigde (cliënt)informatie moet kunnen vinden. Dit kan via de Zorgapp!
Met de Zorgapp ondersteunen we de zorgmedewerker in het primaire proces. Door verschillende ECD’s samen te brengen in de Zorgapp, heeft de medewerker toegang tot de actuele cliëntgegevens van de zorgorganisaties via één interface. Denk hierbij aan:
- de NAW-gegevens en contactpersonen van de cliënt,
- inzicht in de sleutelkluiscode, het ziektebeeld, de recente gezondheidssituatie en medicatielijsten.
Met de Zorgapp is het raadplegen van het zorgplan en het toevoegen van rapportages en metingen kinderspel. Bovendien is het direct vastleggen van tijdregistratie zo gepiept, zonder gedoe met losse inloggegevens of het tijdrovende proces van inloggen in een ECD.
Gemakkelijk wisselen tussen verschillende ECD’s
Via de Zorgapp kun je gemakkelijk en snel wisselen tussen verschillende ECD’s, zoals Nedap ONS en MijnCaress, met slechts één inlog. Dit maakt het niet alleen tijdbesparend, maar ook een veiliger proces, omdat je geen losse wachtwoorden en gebruikersnamen meer hoeft te onthouden. Door middel van één inlog heb je direct toegang tot verschillende ECD’s en cliëntgegevens op een veilige manier.
Daarnaast biedt de Zorgapp oplossingen voor regionale samenwerkingen zoals de ANW of acute nachtzorg.
Ben je benieuwd naar hoe de Zorgapp jouw zorgmedewerkers kan ondersteunen en het zorgproces kan verbeteren? Of wil je graag meer informatie over de mogelijkheden van de Zorgapp voor regionale samenwerkingen?
Neem dan contact op met Bob Minkels.