Zo ziet de zorgplek in de toekomst eruit

De zorgwerkplek van de toekomst is een mobiele werkplek. Waar de nieuwste techniek de medewerker op alle mogelijke manieren ondersteunt in zijn werkzaamheden. Daar varen alle partijen wél bij. De organisatie krijgt medewerkers die efficiënt en effectief hun werk doen. De cliënt wordt meer betrokken bij de zorg en wordt zelfredzaam waar dat kan. En de medewerker krijgt daardoor de gelegenheid om écht een bijdrage te leveren met zijn kennis en kunde – en krijgt bovendien maximale flexibiliteit. Mensen die in de ambulante zorg werken, leiden een hectisch bestaan. Ze rijden de hele dag van hot naar her om hun cliënten te ondersteunen en na afloop van hun werkdag moeten ze ook nog naar kantoor om hun administratie te doen. Sommigen sparen hun administratieve klussen liever op en maken eens per week de tocht naar kantoor, waar ze achter de computer kruipen. Deze ritjes naar kantoor komen bovenop het ‘echte’ werk voor de cliënt. Bovendien is het best lastig om, eenmaal achter de pc, nog precies te weten wat je allemaal gedaan hebt en bij welke cliënt. Bij intramurale zorg ziet het plaatje er een beetje anders uit. Medewerkers werken dan op een afdeling, of in een woonvorm waar cliënten hun eigen appartement hebben. De administratie gebeurt op een vaste computer in een kantoor. De medewerker moet daar steeds opnieuw naartoe om in systemen te kunnen werken.

Techniek in de zorg
Gelukkig krijgt de techniek ook in de zorg steeds meer voet aan de grond. Menig ambulant medewerker gaat al met een mobiele telefoon en een laptop op pad naar cliënten. Dat is een grote verbetering, want zo kan hij of zij onderweg de administratie doen. Nadeel is wel dat de laptop steeds moet opstarten, en dat medewerkers om gegevens bij te werken telkens een functionerende internetverbinding nodig hebben, en die is er niet altijd. In dat geval moeten
zij toch later gegevens invoeren. Gegevens die zij wellicht eerst op een papiertje hebben geschreven, met het risico van een datalek als dat per ongeluk gaat zwerven. Een ander nadeel is dat het scherm van de laptop tussen medewerker en cliënt in staat. Dat belemmert in sommige gevallen de communicatie.

Mobiel met de Zorgapp 
De zorginstelling van de toekomst maakt zorgmedewerkers daadwerkelijk digitaal. Door volledig in de cloud te werken, én te kiezen voor de Zorgapp van CareConnections maakt de organisatie optimaal gebruik van digitale mogelijkheden. De instelling creëert zo de ideale zorgwerkplek voor de medewerkers. Dat geldt voor ambulante medewerkers, maar het
gebruik van de app kan ook een goede optie zijn voor degenen die werken in een intramuraal – of woon-zorgproces. Met de Zorgapp op telefoon of laptop hoeft geen enkele medewerker meer stationair te werken. De app zorgt ervoor dat zorgverleners mobiel zijn en dat zij altijd hun administratie kunnen doen, want de app werkt ook offline. Met de app kunnen medewerkers in alle systemen, inclusief het ECD. En hebben zij de app op hun smartphone,
dan staat er geen hinderlijk scherm tussen medewerker en cliënt in. Met de app kan een medewerker bovendien gemakkelijk bij en sámen met de cliënt de administratieve handelingen doen. De cliënt ervaart dus meer betrokkenheid.

Device-onafhankelijk 
De Zorgapp werkt device-onafhankelijk. De app kan draaien op Apple- en Android-apparaten, en doet het net zo goed op een tablet of laptop als op een smartphone. Niet iedereen wordt blij van hetzelfde apparaat, dus de ideale zorginstelling biedt medewerkers daarin keuzevrijheid.

Een apparaat dat bijvoorbeeld veel kan betekenen voor zorgmedewerkers, is de Microsoft Surface Go. Deze kruising tussen een laptop en een tablet heeft een afkoppelbaar toetsenbord en er draait Windows 10 op. Op kantoor in een woon-zorgcomplex kun je een groot scherm plaatsen met een dockingstation waar zorgverleners hun Surface aan kunnen koppelen. En gaan ze naar cliënten, dan kunnen ze hun Surface afkoppelen en meenemen. Het voordeel van
dit apparaat is dat het groot genoeg is om er ook zorgplannen op te schrijven – wat in deze setting ook moet gebeuren. Dat lukt natuurlijk niet op zo’n klein scherm van de smartphone.

Flexibel 
De zorgwerkplek van de toekomst, waarbij een zorgorganisatie optimaal gebruikmaakt van digitale mogelijkheden, biedt medewerkers veel flexibiliteit. Als je de randvoorwaarden van het werk zo flexibel mogelijk maakt, wordt het gemakkelijker en ook leuker voor medewerkers om hun werk te doen. Zij kunnen dan altijd en overal hun werk doen, zeker als ze ambulant zijn. Ze hebben veel vrijheid om hun werk zelf in te regelen. Uiteraard wel in afstemming met de cliënt, maar voor de organisatie maakt het niet uit of een medewerker vroeg begint of lang doorwerkt. Zij hoeven niet op kantoor te zijn om te werken. De meeste zorgmedewerkers stellen juist die flexibiliteit erg op prijs. En in de huidige
arbeidsmarkt kan dat geen kwaad! 

Innovaties 
Techniek en innovaties, bijvoorbeeld op het vlak van kunstmatige intelligentie en business intelligence, spelen een grote rol bij het inrichten van de zorgwerkplek van de toekomst. Net als veiligheid, want de gegevens op laptops en telefoons moeten natuurlijk wel beveiligd zijn. De meeste innovaties komen van Microsoft op het Azure-platform. Deze innovaties helpen zorginstellingen steeds slimmer te worden in hun bedrijfsvoering en processen te optimaliseren. Daardoor kunnen ze de goede dingen doen in hun dienstverlening. Daarnaast bestaat er ook mensgerichte technologie waar cliënten bij gebaat zijn. Zo bestaan er zorginstellingen die hun cliënten gebruik laten maken van speciaal ontwikkelde, slimme apps.
Denk aan een kookapp, waarmee cliënten gemakkelijk, gezond en lekker kunnen koken, en de app zorgt bovendien ook voor de boodschappen. Dankzij deze innovaties kunnen cliënten steeds meer zelf, terwijl medewerkers zich – met behulp van de zorgwerkplek van de toekomst – kunnen richten op de behandeling van en de moeilijkere zorg voor de cliënt.

Meer weten? 
Wil je meer weten over de zorgwerkplek van de toekomst, of ben je benieuwd hoe je die bij jouw zorginstelling in zou kunnen richten? CareConnections vertelt je graag meer over de mogelijkheden die de Zorgapp kan bieden.

Inspiratie rechtstreeks in je mailbox?

Laat je naam en e-mail adres achter en je bent direct op de hoogte van artikelen, tips, blogs en ons laatste nieuws.

informatie

Download de
brochure

demonstratie

Maak een afspraak
voor een demo

Begin met typen en druk op enter om te zoeken